KONTAKT:

 +38552654120

 visit@damjanic.eu

VINO ZA KUPAŽU CLEMENTE TRENUTNO SE PUNI U BAČVICE FRANCUSKIH, TALIJANSKIH, AUSTRIJSKIH I HRVATSKIH PROIZVOĐAČA

 

Cuvee Clemente u novim Barrique bačvicama

 

 

Svjesni činjenice da je berba 2015. bila jedna od najboljih berbi u proteklih par godina, posebice za crne sorte, odlučili smo se za kupovinu novih barrique bačvica.

 

 

Barrique je zapravo naziv za hrastovu bačvu manjih dimenzija. U takvoj je bačvi utjecaj hrasta na vino najbolji. Barrique koristimo i zato što propušta optimalnu količinu kisika za mikrooksigenizaciju. Dodavanje malih količina kisika mladom vinu poslije mu smanjuje osjetljivost na oksidaciju.

 

Na selekciju bačvica, tj. drva i načina paljenja, uvelike je utjecao karakter vina Clemente. Izbor je pao na francuski hrast različitih proizvođača i načina paljenja. Vino za kupažu Clemente trenutno se puni u bačvice francuskih, talijanskih, austrijskih i hrvatskih proizvođača, koje su napravljene i od cijenjenog slavonskog hrasta. Također, odabrali smo bačvice medium i medium light paljenja. Različiti stupnjevi paljenja bačava imaju različiti utjecaj na miris vina, pa se tako osjeća aroma vanilije, kave te djelomično dima i začina.

 

Odležavanje Cuvee Clemente

 

Cuvee Clemente kupaža je Merlota, Cabarnet Sauvignona, Terana i Borgonje. Pomnim odabirom omjera pojedinih sorata stvara se vino koje se pušta na odležavanje u vremenskom periodu od 18 - 24 mjeseca. Najviše se vina puni u barrique bačvce od 225 litara, a otprilike trećina vina u tonneau 500-litarske bačve.

 

Tijekom odleževanja vina u drvenim bačvicama tjedno se vrši nadopuna vina jer uslijed disanja drva dolazi do gubitka tekućine, ili kako bi se reklo u narodu - bačva pije.

 

Uvjeti za čuvanje vina, poput temperature i vlage podruma, moraju biti konstantni sa što manjim oscilacijama. Preporučuje se temperatura od 12 - 16 stupnjeva Celzijusa, uz vlagu zraka koja može varirati između 70 i 85%. Uz navedene parametre podrum mora bitikonstantno ventiliran kako ne bi doslo do prekomjernog stvaranja plijesni.

 

Vina odležala u barrique bačvama imaju jedinstvenu mekoću i pitkost, a iako je barrique karakterističan za crna vina, može se upotrijebiti i za bijela. Zbog sve veće potražnje za vinom Clemente, ove smo godine neke bačvice napunili i bijelim sortama. Rezultat će se moći okusiti tek za dvije godine. Do tada, živjeli!

Fuškulin 50

52440 Poreč

GPS: 45° 10' 53'' N

13°38' 24'' E

OBITELJSKO POLJOPRIVREDNO

GOSPODARSTVO DAMJANIĆ IVAN

Fuškulin 50, Fuškulin 52440 POREČ

Matični broj: 50231987

 

IVAN DAMJANIĆ

ERSTE & STEIERMÄRKISCHE BANK d.d...

HR4324020061140268010

 

Prijavite se za dobivanje našeg newslettera!

Ivan Damjanić,

Inženjer vinarstva

+38552 654 120

Najave za degustaciju primaju se na: visit@damjanic.eu

Za degustacije vina potrebna je prethodna najava

+38552 654 120

 

Submitting Form...

The server encountered an error.

Uspješno poslano! Hvala!