KONTAKT:

 +38552654120

 visit@damjanic.eu

 

Kako pravilno degustirati vino?

 

Degustacija vina za eksperte je poseban ritual koji zahtjeva određena predznanja i sposobnosti prepoznavanja kvalitete gotovo svim osjetilima, no onima koji su nešto manje upoznati s čarobnim svijetom vina, degustacija često predstavlja neugodnu situaciju u kojoj zapravo ne znaju kako postupiti i što tražiti prilikom kušanja.

 

Kako bi vaš doživljaj bio potpun te kako biste istovremeno ostavili dojam dobrog poznavaoca vina i degustacijskog procesa, ovih nekoliko savjeta će vam sasvim sigurno dobro doći.

 

  • Pogled na vino – boja i prozirnost vina ovise o starosti, vrsti grožđa od kojeg je proizvedeno, razini alkohola i šećera, količine kiselosti i drugim detaljima. Starija vina stoga su tamnije žute ili smeđe nijanse koje se miješaju s osnovnom bojom, a crvena vina obično postaju prozirnija.
  • Nagib čaše - ako nagnete čašu blago u stranu i potom ju vratite u prvotni položaj, dobit ćete dojam o količini alkohola u vinu. Takozvane suze koje se slijevaju niz stijenku mogu biti duže, što znači kako vino ima nešto veću razinu alkohola, odnosno kraće, što ukazuje na niži postotak alkohola.
  • Miris vina – vino u pravilu ima tri osnovne skupine aroma – primarne (voćne, biljne, cvjetne) koje dolaze od grožđa, sekundarne koje dolaze od fermentacije i kvasca te tercijarne koje nastaju prilikom starenja, oksidacije i odležavanja u drvenim bačvama (orah i vanilija). Ako približite čašu nosu, zasigurno ćete moći prepoznati barem dvije skupine aroma.
  • Zavrtite čašu - vinska čaša uvijek se drži za nožicu, odnosno vrat, a ako ju zavrtite to će vam pomoći da lakše osjetite mirise u vinu jer će oni postati intenzivniji. To možete izvesti u ruci, ili na površini stola.
  • Napokon kušanje - prilikom samog kušanja vina probajte se fokusirati na dvije karakteristike – ukus i strukturu. Struktura vina ovisi o njegovoj vrsti, slatkoći, alkoholu, kiselosti, a kod crvenih vina i razini tanina.

 

Pored svega, važno je da vi sami uživate u cijelom tom procesu, a svoje dojmove uvijek možete zadržati za sebe. Kvalitetna vina u pravilu će impresionirati vaša osjetila, neka će vam biti osrednje ugodna, a kod onih manje kvalitetnih osjetit ćete jednostavno kako nešto ne štima. Čak i ako ne možete definirati točne karakteristike, ne brinite, već jednostavno uživajte u trenutku i s vremenom ćete postati sve precizniji u opisivanju svojih dojmova.

 

 

Fuškulin 50

52440 Poreč

GPS: 45° 10' 53'' N

13°38' 24'' E

OBITELJSKO POLJOPRIVREDNO

GOSPODARSTVO DAMJANIĆ IVAN

Fuškulin 50, Fuškulin 52440 POREČ

Matični broj: 50231987

 

IVAN DAMJANIĆ

ERSTE & STEIERMÄRKISCHE BANK d.d...

HR4324020061140268010

 

Prijavite se za dobivanje našeg newslettera!

Ivan Damjanić,

Inženjer vinarstva

+38552 654 120

Najave za degustaciju primaju se na: visit@damjanic.eu

Za degustacije vina potrebna je prethodna najava

+38552 654 120

 

Submitting Form...

The server encountered an error.

Uspješno poslano! Hvala!