KONTAKT:

 +38552654120

 visit@damjanic.eu

 

 

 

KUŠANJE VINA STIMULIRA MOZAK VIŠE NEGO MATEMATIKA

 

 

Prema tvrdnjama vodećeg neurologa u SAD-u, kušanje vina angažira naš mozak više od bilo koje druge ljudske aktivnosti.

 

Od prvog pogleda na vinsku bocu do analiziranja vina u ustima, kušanje i ocjena vina “aktivira ogroman raspon senzornih, motornih i centralnih moždanih aktivnosti koji su uključeni u degustaciju vina”, tvrdi Gordon Shepherd s Yalea, jedan od vodećih američkih neurologa.

 

Gledano zajedno, ovi procesi uključuju više moždanih aktivnosti  nego slušanje glazbe ili rješavanje kompliciranih matematičkih problema, navodi Shepherd u svojoj knjizi “Neuroenology: How the Brain Creates the Taste of Wine”.

 

U knjizi se istražuju mnogi složeni živčani procesi koji su uključeni u degustaciju i ocjenjivanje vina, uključujući vizualne procjene boce i vina u čaši, te interakcije između tekućine, kisika i sline u ustima -  gdje se uključuju i složeni pokreti čeljusti, jezika, dijafragme i grla.

 

Molekule u vinu potiču na tisuće receptora za okus i miris i prema izvješću o Shepherdovoj knjizi „slanje signala okusa mozgu izaziva masovno kognitivno računanje i uključuje prepoznavanje uzoraka, pamćenje, vrijednosni sud, emocije i zadovoljstvo”.

 

Za razliku od matematičkih problema koji zahtijevaju ograničenu količinu moždane aktivnosti, kušanjem vina angažirano je više  osjetilnih sustava, uključujući vid, miris i okus.

 

Knjiga se temelji na znanstvenoj studiji objavljenoj u rujnu 2016., u časopisu Frontiers in Human Neuroscience, a javnosti je postala poznata zbog otkrića da master sommelieri moraju biti toliko mentalno utrenirani i spremni da bi položili zahtjevne ispite i da dijelovi njihova mozga tim procesom postaju doslovno fizički jači.

 

 

 

Izvor: http://www.decanter.com/wine-news/tasting-wine-stimulates-brain-maths-says-neuroscientist-366004/

 

 

 

Fuškulin 50

52440 Poreč

GPS: 45° 10' 53'' N

13°38' 24'' E

OBITELJSKO POLJOPRIVREDNO

GOSPODARSTVO DAMJANIĆ IVAN

Fuškulin 50, Fuškulin 52440 POREČ

Matični broj: 50231987

 

IVAN DAMJANIĆ

ERSTE & STEIERMÄRKISCHE BANK d.d...

HR4324020061140268010

 

Prijavite se za dobivanje našeg newslettera!

Ivan Damjanić,

Inženjer vinarstva

+38552 654 120

Najave za degustaciju primaju se na: visit@damjanic.eu

Za degustacije vina potrebna je prethodna najava

+38552 654 120

 

Submitting Form...

The server encountered an error.

Uspješno poslano! Hvala!