KONTAKT:

 +38552654120

 visit@damjanic.eu

     Svi koji živimo u vinorodnim krajevima, još od najranijeg djetinjstva znamo za riječ „mošt“, onaj slatki nektar dobiven cijeđenjem grožđa koji su nam nonići davali kušati. Mošt (lat. mustum) je iscijeđeni sok grožđa. Nakon fermentacije pretvara se u vino.

 

 

MOŠT - slatki nektar kojim počinje proizvodnja vina

 

S berbom grožđa tek smo na početku puta koji vodi do dobrog i kvalitetnog vina. Osnovno je pravilo da se u jednom danu ubrana količina grožđa isti dan i preradi te da grožđe u podrum uđe u optimalnom stanju i neoštećeno. Tek od takvoga grožđa možemo očekivati dobro vino.

 

Početna faza prerade grožđa u mošt i vino je muljanje ili runjenje. Danas se obavlja motornim ili ručnim muljačama, dok se nekad grožđe gazilo nogama. Muljanjem se grožđe gnječi, a preporuča se muljača koja odvaja peteljku, zbog toga što peteljka sadrži tanine koji vinu daju trpak i gorak okus.

 

Nakon muljanja slijedi tiješnjenje ili prešanje, gdje se sok cijedi i odvaja od koma ili komine. Mošt se zatim sumpori, kako bi se blokirao i onemogućio rad bakterija i štetnih kvasaca, a  pospješuje se  i taloženje nečistoća u moštu. Taloženje mošta traje 10-24 sata, nakon čega se dekantira (skine s taloga) i prebacuje u posudu za vrenje.

 

Vrenje će pokrenuti kvasci  doneseni na grožđu (autohtoni), ili ćemo upotrijebiti selekcionirane kvasce koji se nabave na tržištu. Vrenjem mošta, tj. alkoholnom fermentacijom, počinje stvaranje vina, kada kvasci pretvaraju šećer iz grožđa u alkohol i niz drugih spojeva, koji su važni za kakvoću vina. Nakon burnog vrenja koje traje nekoliko dana, slijedi period tihog vrenja od 3-5 tjedana, ovisno o temperaturi i količini šećera. Završetkom procesa fermentacije dobivamo mlado vino.

 

Sve što se događa dalje ovisi o vrsti vina i u rukama je vinara, njegovog znanja, iskustva i entuzijazma.

Fuškulin 50

52440 Poreč

GPS: 45° 10' 53'' N

13°38' 24'' E

OBITELJSKO POLJOPRIVREDNO

GOSPODARSTVO DAMJANIĆ IVAN

Fuškulin 50, Fuškulin 52440 POREČ

Matični broj: 50231987

 

IVAN DAMJANIĆ

ERSTE & STEIERMÄRKISCHE BANK d.d...

HR4324020061140268010

 

Prijavite se za dobivanje našeg newslettera!

Ivan Damjanić,

Inženjer vinarstva

+38552 654 120

Najave za degustaciju primaju se na: visit@damjanic.eu

Za degustacije vina potrebna je prethodna najava

+38552 654 120

 

Submitting Form...

The server encountered an error.

Uspješno poslano! Hvala!