KONTAKT:

 +38552654120

 visit@damjanic.eu

NAKON REZIDBE SLIJEDI VEZIDBA

 

Vezidba i popravljanje armature vinograda

 

 

Vezidbom se čokot i lucanj fiksiraju uz vinogradsku armaturu kako bi bili stabilni i mogli podnijeti nove zelene izboje tijekom vegetacijske sezone.

 

 

FUŠKULIN - Poslije rezidbe vinograda slijedi vezidba i popravljanje oštećene armature vinograda. Za vezidbu se tradicionalno koristila bekva (pruć), ali danas koristimo moderno biorazgradivo (plastično ili metalno) vezivo koje traje jednu vegetacijsku sezonu. Vezivo stavljamo pomoću strojeva vezačica - električnih uređaja dizajniranih za olakšavanje rada u vinogradima, voćnjacima, rasadnicima.

 

Vezidbom fiksiramo dio koji je rezidbom ostavljen kao rodno drvo u formiranju uzgojnog oblika. Kod nas se koristi jednokraki Guyot koji se sastoji od reznika (špirun) i lucnja (glava). Vezidbom se čokot i lucanj fiksiraju uz vinogradsku armaturu kako bi bili stabilni i mogli podnijeti nove zelene izboje tijekom vegetacijske sezone.

 

Nakon vezidbe započinjemo s popravkom armature.

 

Uslijed nepovoljnih prilika i opterećenja samog vinograda, drvena i žičana armatura na koju je postavljen vinograd biva oštećena, tako da tijekom zime moramo raditi popravke. Popravak armature sastoji se od zatezanja i zamjene žice. Po potrebi, na pojedinim mjestima gdje su dotrajali stupovi, vrši se zamjena istih stupovima od akacije (drače).

 

Nakon toga mogu se popraviti nosači žice na stupovima. U slučaju da je u fazi obrade vinograda mehanizacijom došlo do oštećenja sidrenog vijka (sidra za vinograd) koji služi za držanje napetosti žice i kompletne armature vinograda, dolazi do zamjene istog novim i zamjene žice.

Fuškulin 50

52440 Poreč

GPS: 45° 10' 53'' N

13°38' 24'' E

OBITELJSKO POLJOPRIVREDNO

GOSPODARSTVO DAMJANIĆ IVAN

Fuškulin 50, Fuškulin 52440 POREČ

Matični broj: 50231987

 

IVAN DAMJANIĆ

ERSTE & STEIERMÄRKISCHE BANK d.d...

HR4324020061140268010

 

Prijavite se za dobivanje našeg newslettera!

Ivan Damjanić,

Inženjer vinarstva

+38552 654 120

Najave za degustaciju primaju se na: visit@damjanic.eu

Za degustacije vina potrebna je prethodna najava

+38552 654 120

 

Submitting Form...

The server encountered an error.

Uspješno poslano! Hvala!