KONTAKT:

 +38552654120

 visit@damjanic.eu

Vinska terminologija s kojom ćete se lakše snaći kod izbora omiljene vinske kapljice

 

Poznavanje vina nije stvar samo imidža ili isticanja u društvu, već stvar osobnog zadovoljstva i vlastitog užitka. Iako se vino nekada davno ispijalo prvenstveno zbog nedostatka čiste pitke vode i u svrhu utaživanja žeđi, danas se vino ne pije samo da bi se popilo, već kako bi se osjetile sve njegove karakteristike i prednosti.

 

Stručnjacima poput vinara, enologa i sommeliera važno je imati bogatu bazu vinskog znanja, no za prosječnog vinoljupca bitno je znati prepoznati dobro od lošeg vina i znati barem ponešto o onim vinima koji se ubrajaju među favorite. Također, nađete li se u malo elitnijem restoranu gdje će vam sommelieri i vinski eksperti preporučiti vinsku kapljicu, ako ne znate neke osnovne vinske termine, teško ćete se snaći.

 

Prema sadržaju šećera, vina dijelimo na suha, polusuha, poluslatka i slatka, a prema boji na bijela, roze i crvena vina. Oznaka stolnog vina znači kako je proizvedeno od jedne ili više sorti vinove loze i ne može nositi oznaku specifične sorte. Kvalitetno vino s oznakom kontroliranog porijekla simbolizira vino proizvedeno od grožđa koje potječe iz jedne vinogradarske podregije, prema karakterističnim ekološkim i drugim uvjetima. Takvo vino ne samo da je proizvedeno, nego i odnjegovano u toj podregiji. Ako vino pak nosi oznaku sorte, to znači kako je proizvedeno od najmanje 85% grožđa čije je ime istaknuto u nazivu.

 

Tu su još i predikatna vina čija se kvaliteta ističe izuzetno uspješnim godinama, proizvedena u posebnim uvjetima, od načina berbe i prerade, pa se do dozrijevanja. Oznaka kasna berba znači kako je korišteno grožđe u stanju potpune zrelosti i mošta od 94° *Oechsla, izborna berba sugerira kako je vino dobiveno samo od pomno odabranog grožđa čiji mošt sadrži barem 105° Oechsla, ledena vina dobivaju se od grožđa ubranog na niskim temperaturama koje je prerađeno u smrznutom stanju.

 

Naravno, ovo sve samo je dio bogate vinske terminologije, no za prosječnog uživatelja u vinu, osnova uz koju će lakše pronaći i odabrati vino koje najbolje odgovara njegovom ukusu, ali i dubini džepa.

 

 

Fuškulin 50

52440 Poreč

GPS: 45° 10' 53'' N

13°38' 24'' E

OBITELJSKO POLJOPRIVREDNO

GOSPODARSTVO DAMJANIĆ IVAN

Fuškulin 50, Fuškulin 52440 POREČ

Matični broj: 50231987

 

IVAN DAMJANIĆ

ERSTE & STEIERMÄRKISCHE BANK d.d...

HR4324020061140268010

 

Prijavite se za dobivanje našeg newslettera!

Ivan Damjanić,

Inženjer vinarstva

+38552 654 120

Najave za degustaciju primaju se na: visit@damjanic.eu

Za degustacije vina potrebna je prethodna najava

+38552 654 120

 

Submitting Form...

The server encountered an error.

Uspješno poslano! Hvala!