KONTAKT:

 +38552654120

 visit@damjanic.eu

 

 

 

ZAŠTO ŽENE VIŠE UŽIVAJU U BIJELOM VINU?

 

 

 

Wall Street Journal  uhvatio se zadatka utvrđivanja pitanja koje nas svih muči, a to je: zašto pripadnice ljepšeg pola radije posežu za čašom bijelog vina nego crnog. Argumenti u njihovom mikro istraživanju  su većinom šaljivog karaktera, ali su posegnuli i za medicinskim činjenicama.

 

Autorica teksta, LettieTeague, ponudila je rezultate svojevrsne mini-ankete među kolegicama i prijateljicama. Razlozi za biranje bijelog umjesto crnog su raznoliki i uglavnom vrlo konkretni.

 

Žene s kojima je razgovarala najčešće su navodile zdravstvene razloge kao primarane  za to što uvijek biraju bijelo vino. Jedna od prijateljica navela je da je za prestanak pijenja crnog vina razlog bio žgaravica te da joj bijelo vino uopće ne smeta. Druga prijateljica preobratila se na bijelo vino kada je shvatila da joj crno vino, naročito ono puno tanina kao što je cabernet, izaziva jake glavobolje. Sada pije španjolska bijela vina i poneku čašu pinot noir, navela je autorica te spomenula primjer još jedne kolegice koja smatra da je crno vino „teško i neugodno“  u usporedbi s ugodnom svježinom bijelog vina.

 

Postoji i teorija da kako je migrena vjerojatno najvažniji razlog za preferenciju žena prema bijelim vinima. Migrena je kod žena češća nego kod muškaraca, a crno vino, iz razloga koji još uvijek nisu dovoljno poznati, može služiti kao okidač za nastanak migrene.

 

Također, jedino se od žena prilikom opisivanja vina čuje riječ „osvježavajuće“  kada je vino u pitanju, dok muškarci traže sasvim druge kvalitete kod vina, prije svega da bude snažnei robusne arome.

 

Da žene radije piju bijelo od crnog vina, potvrđuje i stručnjak neosporivog znanja kada je vino u pitanju, LizThach, nosilac titule Master of Wine:

 

- Osobe sa hiper senzitivnim osjetilom okusa češće su među ženama nego među muškarcima. Izuzetno osjetljive osobe često ne vole vina jakih tanina i naglašene kiseline. Njih privlače slađa te bijela i roze vina.

 

Za preferenciju žena prema bijelim vinima autorica istraživanja ponudila je još jedno duhovito objašnjenje: bijela vina ne ostavljaju mrlje na tepihu! 

 

 

 

 

 

 

Fuškulin 50

52440 Poreč

GPS: 45° 10' 53'' N

13°38' 24'' E

OBITELJSKO POLJOPRIVREDNO

GOSPODARSTVO DAMJANIĆ IVAN

Fuškulin 50, Fuškulin 52440 POREČ

Matični broj: 50231987

 

IVAN DAMJANIĆ

ERSTE & STEIERMÄRKISCHE BANK d.d...

HR4324020061140268010

 

Prijavite se za dobivanje našeg newslettera!

Ivan Damjanić,

Inženjer vinarstva

+38552 654 120

Najave za degustaciju primaju se na: visit@damjanic.eu

Za degustacije vina potrebna je prethodna najava

+38552 654 120

 

Submitting Form...

The server encountered an error.

Uspješno poslano! Hvala!