KONTAKT:

 +38552654120

 visit@damjanic.eu

Master of Wine Tim Hanni stvorio je sustav prema kojemu se, na osnovu kratke serije pitanja o različitim ukusima, može precizno utvrditi kakva vina odgovaraju pojedincu.

 

 

 

ZAŠTO VOLITE VINA KOJA VOLITE?

 

 

 

 

 

Tim Hanni, drugi Amerikanac u povijesti koji je stekao prestižnu titulu Master of Wine, stvorio je jednostavan sustav pomoću kojega se kroz kratak upitnik o osobnim preferencama dolazi do slike o tome kakav tip vina odgovara kakvoj osobi.

 

Upitnik je stavljen na internet pa za samo nekoliko sekundi i vi možete vidjeti koji ste vinski tip u kategorizaciji ovog stručnjaka. Upitnik je dostupan na ovom linku https://www.myvinotype.com/en/.

 

Hanni, poznat kao veliki borac protiv vinskog snobizma, rekao je da je stvorio sustav kako bi nauku o vinu približio krajnjem korisniku i kako bi ohrabrio ljude da razviju svoj vinski ukus u skladu sa osobnim afinitetima.

 

 Osnove Hannieve metode obrađene su u bestselleru "Why You Like The Wines You Like" ("Zašto volite vina koja volite”).

 

Hanni je stekao titulu Master of Wine 1990. godine, ali je poslije napornog ispita  postao vrlo kritičan prema vinskoj kulturi:

 

"Imao sam veliki teret na leđima poslije polaganja ispita. Sjećam se da sam razmišljao kako nešto nije u redu sa cijelom vinskom zajednicom. Odlučio sam sagledati vinsku kulturu iz kuta običnog čovjeka te svoje znanje o pristupu vinu približiti krajnjem potrošaču."

 

Po Hanni, postoje četiri osnovna vinska tipa, ili "vinotipa", kako je on nazvao ove kategorije: tolerantni, osjetljivi, hiperosjetljivi i slatki, a svaki od njih ima različite karakteristike.

 

 Razlike između tipova pomažu nam da razumijemo zašto će, na primjer, netko tko zaista uživa u vrhunskom vinu od sorti koje nose izrazito voćne arome, možda imati odbojnost prema vinima sa jakim taninima.

 

Suptilne razlike među ljudima, kako kaže Hanni, imaju jako fiziološko utemeljenje, jer se broj receptora za okus u ustima jako razlikuje od čovjeka do čovjeka  i služe kao odličan pokazatelj za uparivanje hrane i vina prilagođeno pojedincu

 

 

 

 

 

 

Fuškulin 50

52440 Poreč

GPS: 45° 10' 53'' N

13°38' 24'' E

OBITELJSKO POLJOPRIVREDNO

GOSPODARSTVO DAMJANIĆ IVAN

Fuškulin 50, Fuškulin 52440 POREČ

Matični broj: 50231987

 

IVAN DAMJANIĆ

ERSTE & STEIERMÄRKISCHE BANK d.d...

HR4324020061140268010

 

Prijavite se za dobivanje našeg newslettera!

Ivan Damjanić,

Inženjer vinarstva

+38552 654 120

Najave za degustaciju primaju se na: visit@damjanic.eu

Za degustacije vina potrebna je prethodna najava

+38552 654 120

 

Submitting Form...

The server encountered an error.

Uspješno poslano! Hvala!