KONTAKT:

 +38552654120

 visit@damjanic.eu

     Zelena berba zahtijeva dosta fizičkog rada, ipak očekujemo dobar prinos i visoku kvalitetu grožđa

 

Zelena berba grožđa

 

Tko reže, taj i bere!

 

Većina nas ima samo jedno pitanje kada je riječ o vinu - crno ili bijelo? Vino je medij druženja, karika koja povezuje ljude obogaćujući ih za jedan novi doživljaj. Što prethodi omiljenoj vam čašici vina kako bi vam uopće postala omiljena?

 

U većini vinograda već je u jeku zelena berba kojom proizvođači reduciraju prinos, a sve radi poboljšanja kvalitete grožđa. Zelena berba još je jedan dokaz da kod vina  kvaliteta prednjači pred kvantitetom.

 

Zelena berba najčešće se primjenjuje radi rasterećenja obilnog uroda i potpunijeg dozrijevanja. Od velike je važnosti napomenuti da najprije uklanjamo sitne i slabo razvijene grozdove, te one koji se nalaze u sredini zelene mase trsa, grozdove koji neće dati zadovoljavajuću kakvoću,  a mogu se uklanjati i dobro razvijeni grozdovi, ukoliko je broj grozdova na trsu još uvijek prevelik. Na mladici se najčešće ostavlja po jedan grozd.

 

Ukoliko se trs previše opteretio rodom, škarama možemo prorjediti i same grozdove, kako bi postigli rastresitije i ljepše grozdove s krupnijim i ljepšim bobicama.

 

Zelena berba, obično se obavlja četrdesetak dana prije prave berbe, a količina grožđa na trsu se reducira na kilogram i pol do najviše dva. Na takav se način vinogradari svjesno odriču dijela prinosa, kako bi u konačnici dobili bolje i kvalitetnije vino.

 

Ostaje nam   čekati  berbu i  uživati u kušanju i divnim okusima vina vinarije Damjanić! Zavrtimo čašu i oslobodimo svijet aroma i  izvrsnih okusa malvazije, borgonje, rosea, žutog muškata, akacije, clementa, chardonnaya!

Fuškulin 50

52440 Poreč

GPS: 45° 10' 53'' N

13°38' 24'' E

OBITELJSKO POLJOPRIVREDNO

GOSPODARSTVO DAMJANIĆ IVAN

Fuškulin 50, Fuškulin 52440 POREČ

Matični broj: 50231987

 

IVAN DAMJANIĆ

ERSTE & STEIERMÄRKISCHE BANK d.d...

HR4324020061140268010

 

Prijavite se za dobivanje našeg newslettera!

Ivan Damjanić,

Inženjer vinarstva

+38552 654 120

Najave za degustaciju primaju se na: visit@damjanic.eu

Za degustacije vina potrebna je prethodna najava

+38552 654 120

 

Submitting Form...

The server encountered an error.

Uspješno poslano! Hvala!