DAMJANIĆ AKACIJA – RASKOŠNO VINO HARMONIČNOG OKUSA

22/10/2018

Istarska Malvazija uistinu je posebno vino koje se pomalo nevjerojatnom lakoćom sljubljuje uz čitav niz specijaliteta i delicija, a razlozi za to su prije svega svježina i harmoničnost koju ostavlja na nepcu te razigrane voćne i cvjetne note koje čine vino toliko zabavnim.

Iako je malvazija sama po sebi odlično vino, Akacija, odnosno odležana malvazija, smatra se vrhuncem ove autohtone istarske sorte.

Malvazija Akacija iz podruma vinarije Damjanić odležava čak i do 12 mjeseci u posebnim bačvama izrađenim od drveta akacije koje vinu, uz njegove i ovako zavodljive karakteristike, daje još i onaj prepoznatljiv i delikatan miris akacijina meda, zrelog voća i blagih dimnih nota. Sjajna zlatno-žuta boja već izdaleka daje naslutiti kako se radi o pravoj poslastici za osjetila, a s prvim gutljajem otkriva se uravnoteženost i skladnost okusa koji se dugo zadržava i kojemu je zaista teško parirati.

Ovo suho bijelo vino postiže izrazitu mineralnost, umjerene kiseline te sadrži postotak alkohola od 13% zbog čega se lako prilagođava gotovo svakoj situaciji i prigodi. Osobito se dobro slaže s tradicionalnim istarskim specijalitetima poput ribljih i jela od bijelog mesa, tjesteninama, ali i vrhunskim delicijama poput aromatičnih zrelih sireva.

Ako tražite vino koje će istovremeno iznenaditi i impresionirati vaša osjetila, onda je Malvazija Akacija s potpisom vinarije Damjanić vino koje biste svakako trebali svrstati u svoj uži izbor.