MALVAZIJA – SORTA S TISUĆU LICA

20/11/2018

Malvazija je oduvijek bila poznata kao vrlo neobična, pa čak pomalo i netipična vinska sorta. Počevši od samog imena, pojedini stručnjaci tvrde kako je malvazija ime dobila prema grčkom gradu Monemvasia, inače poznatom po trgovini vina, drugi ističu kako je svoj naziv preuzela od regije Malevizi na Kritu.

 Ipak, postoji i sorta monemvasia, baš kao i grad, ali je analizom utvrđeno kako nema poveznice s malvazijom. Štoviše, malvazija bijela najbliža je staroj grčkoj sorti athiri. Poprilično zamršena priča, zar ne?

Postoje različite sorte malvazije, njih čak 50-ak, a sam naziv malvazija stoga se može više shvatiti kao obitelj podsorti, nego kao jedna jedinstvena sorta. Danas se razni varijeteti malvazije uzgajaju diljem Mediterana, od Italije, Kanarskih ostrva, Španjolske, ali čak i u SAD-u i Australiji, no poseban je slučaj Istra gdje se uzgaja posebna sorta malvazija istarska.

U Hrvatskoj postoje tri sorte malvazije – malvazija istarska, malvasija dubrovačka i maraština. I dok su za malvasiju dubrovačku i maraštinu znanstvenici utvrdili kako imaju veze s okolnim zemljama po porijeklu, genetski profil malvazije istarske sasvim je drugačiji i nema bliske veze s drugim malvazijama Mediterana ili grčkim sortama, što znači kako je jedinstvena i u potpunosti prilagođena klimatskim i drugim uvjetima specifičnim za Istru.

Malvazije se najčešće koriste kod proizvodnje svježih, suhih vina, koja se uglavnom ispijaju mlada. Pojedini vinari koriste ju i za proizvodnju slatkih vina, a i za razne kupaže. U konačnici, svestranost malvazije najbolje se očituje u njezinom sljubljivanju s hranom, jer se odlično slaže sa gotovo svim vrstama zalogaja.