VINO – JEDNO OD NAJBLAGOTVORNIJIH ALKOHOLNIH PIĆA KOJE PODIŽE RASPOLOŽENJE I ČUVA VAŠE ZDRAVLJE

03/08/2018

Bez dobre vinske kapljice gotovo je nemoguće zamisliti nekakvu proslavu ili druženje s prijateljima i obitelji, osobito ako to znači i gurmansko uživanje u raznim specijalitetima i delicija.

Međutim, vino nije cijenjeno samo zbog svojih raskošnih okusa i činjenice da upotpunjuje baš svaki zalogaj, već isto tako i zbog brojnih zdravstvenih prednosti koje donosi sa sobom.

Još od davnina vino se smatralo eliksirom života, a taj termin sve više dobiva potporu u raznim suvremenim znanstvenim istraživanjima koja potvrđuju blagotvoran učinak elemenata iz kvalitetnog vina na čovjekovo zdravlje. Čaša-dvije vina dnevno mogu doprinijeti jačanju imuniteta, poboljšanju probave i kognitivnih sposobnosti poput boljeg pamćenja, ali i smanjenju rizika od raznih bolesti srca i krvožilnog sustava te tretiranju upalnih procesa u tijelu. Osim toga, vino sprječava uništavanje kiselina koje su neophodne našem organizmu te štite vlakna elastina i kolagena, što znači bolju cirkulaciju i elastičnosti krvnih žila, a mnogi stručnjaci su uvjereni kako upravo u vinu leži tajna mladolikog izgleda.

Pored svega, čaša crnog vina prije spavanja mnogima se pokazala kao recept za lakši san, što ne čudi s obzirom na to kako vino ima opuštajući učinak i popravlja raspoloženje, a crne sorte sadrže i melatonin, tvar koja regulira naš tjelesni sat i signalizira tijelu kada je vrijeme za spavanje.

Kada govorimo o vinu kao čuvaru zdravlja, onda je umjerenost ključna riječ. Uz čašu ili dvije dnevno osigurat ćete si brojne zdravstvene prednosti, no pretjerivanje u bilo čemu, pa tako i vinu, može imati sasvim suprotan učinak.