Što otkriva boja vina?

30/01/2019

Danas se uzgajaju različite sorte vinove loze od kojih se prave različite vrste vina.

Već po samoj boji vina mogu se prepoznati neke osnovne karakteristike vina kao što su starost, kakvoća, vinska sorta, kvaliteta vina i sl. Boja vina varira svijetlih i tamnih boja žute, preko zlatnih tonova i nijansi pa sve do boje crvenog granita i zlatno smeđih tonova.

Značenja pojedinih boja vina pročitajte u nastavku teksta.

Boja slame: vino slamnate boje ukazuje na svježe i mlado vino laganog tijela. Idealno je za konzumiranje u prve dvije godine.

Žuta boja: većina bijelih vina ubraja se u ovu kategoriju, a njihove glavne odlike odnose se na umjerenu zrelost i umjereno tijelo.

Boja zlata: iznimna zrelost vina voćnih okusa. S obzirom na to da ovakva vina starjela s hrastovinom, imaju manji udio kiselina.

Smeđa boja: smeđi tonovi vina ukazuju na to da je riječ o starijim vinima. Ipak, nerijetko je riječ o vinima za čiju se proizvodnju koristilo sušeno voće. Osim toga, to mogu biti i desertna vina. Važno je napomenuti kako bijela vina dugim stajanjem gube sjaj što je jasni pokazatelj oksidacije.

Boja rubina: vina boje rubina su mlada vina laganog tijela te imaju manji udio tanina.

Boja crvenog granita: izrazito tamna boja vina ukazuje na puninu vina te jamči kompleksnost arome i okusa. Takvo vino ima dugi staž odležavanja odnosno starenja, što pridonosi savršenstvu okusa.