ZDRAVSTVENE PREDNOSTI UŽIVANJA U BIJELOM VINU

21/12/2018

Crveno vino oduvijek je bilo na dobrom glasu kada su u pitanju prednosti po ljudsko zdravlje, no što je s bijelim vinom? Kod crvenog vina kožice bobica grožđa koriste se tijekom prerade, što samom vinu ostavlja nešto veću razinu antioksidansa koji pak pružaju značajne zdravstvene blagodati. Iako se kod proizvodnje bijelog vina kožice bobica uklanjanju, to ne znači kako ono nema svojih drugih prednosti.

Stručnjaci su još 1999. Godine uspoređivali učinak antioksidansa iz bijelog i crvenog vina, i unatoč tome što crveno vino sadrži veću količinu antioksidansa, uloga zaštita stanica u tijelu nije bila značajnija nego što je to kod bijelog vina. Također, znanstvenici sa Sveučilišta u SAD-u proveli su istraživanje 2002. godine u kojem su zaključili kako umjerena konzumacija bijelog vina poboljšava zdravlje pluća i dišnog sustava, a kasnije su čak i otkrili kako bijelo vino štiti stanice od razvoja raka dojke.

Kada je u pitanju nešto konkretnija i praktičnija primjena, valja naglasiti kako je bijelo vino učinkovito u sprječavanju mamurluka. Naime, kongeneri, kemijski nusprodukti alkoholne fermentacije koji uzrokuju mamurluk obično se nalaze u većoj koncentraciji kod tamnih pića, pa tako uživanje u bijelom vinu sa sobom donosi manje neugodnih simptoma poput glavobolje i mučnine. Uz sve to, bijelo vino obiluje vrijednim elementima poput fosfora, kalija i fluorida koji su važni za normalan rast, razvoj i funkcioniranje organizma.

Ako do sada niste pronalazili dovoljno dobre razloge zašto uživati upravo u bijelim vinima, sada ih definitivno imate. Potražite vrhunska bijela vina iz bogate kolekcije vinarije Damjanić i uživajte u brojnim prednostima koje donose sa sobom.