EVO ŠTO BISTE TREBALI ZNATI O ISPIJANJU VINA KAKO BISTE BILI SPREMNI ZA SVAKU SITUACIJU

10/12/2018

Bez obzira želite li impresionirati svoju bolju polovicu, ostaviti dobar utisak pred poslovnim suradnicima ili ste jednostavno jedan od onih koji žele znati detalj više, ovi savjeti o ispijanju vina će vam svakako dobro doći.

Prije svega važno je znati kako se različito vino poslužuje na različitim temperaturama. Nije dovoljno samo kupiti butelju dobrog vina, ubaciti ju u hladnjak i izvaditi kada dođu gosti. Crna vina obično se poju na 20-25°C, rosé vina preporučuje se rashladiti na između 7 i 13°C, a bijela vina i pjenušce na ispod 5°C.

Također, uvijek je važno odabrati pravu čašu za vino. Nije sve samo stvar stila, već će određene čaše dodatno naglasiti prednosti i kvalitete koju pojedino vino posjeduje. Bijela i crna vina tipično se poslužuje u manjim čašama okruglastog oblika čime se održava niža temperatura, a arome bolje dolaze do izražaja. Desertna vina služe se u manjim čašama uskog ruba, a pjenušci u visokim čašama uskog promjera jer je kod njih važno sačuvati što više mjehurića unutar čaše.

Osim toga, ako želite ostaviti dojam elegancije i zapravo pokazati kako znate što radite, prilikom degustacije lagano zavrtite čašu. Pri tome ju uvijek držite za nožice, a nikako za gornji dio u kojem se nalazi vino jer ćete ga tako dodatno grijati. Zašto je to važno? Tako nećete samo uživati u okusu, već i u mirisu vina jer će laganim miješanjem vino otpustiti arome unutar čaše, a ako se radi o visokokvalitetnom vinu, onda ćete svojim osjetilima priuštiti dodatan užitak.

Iako postoji puno više vina od samo crvenih, bijelih i ružičastih, pokušajte se zadržati na onome što volite i pratite vlastite ukuse. Ako često uživate u određenom vinu, vjerojatno ćete već znati prepoznati koji detalj i karakteristiku svoje omiljene butelje.