VINSKA TERMINOLOGIJA S KOJOM ĆETE SE LAKŠE SNAĆI KOD IZBORA OMILJENE VINSKE KAPLJICE

30/11/2018

Poznavanje vina nije stvar samo imidža ili isticanja u društvu, već stvar osobnog zadovoljstva i vlastitog užitka. Iako se vino nekada davno ispijalo prvenstveno zbog nedostatka čiste pitke vode i u svrhu utaživanja žeđi, danas se vino ne pije samo da bi se popilo, već kako bi se osjetile sve njegove karakteristike i prednosti.

Stručnjacima poput vinara, enologa i sommeliera važno je imati bogatu bazu vinskog znanja, no za prosječnog vinoljupca bitno je znati prepoznati dobro od lošeg vina i znati barem ponešto o onim vinima koji se ubrajaju među favorite. Također, nađete li se u malo elitnijem restoranu gdje će vam sommelieri i vinski eksperti preporučiti vinsku kapljicu, ako ne znate neke osnovne vinske termine, teško ćete se snaći.

Prema sadržaju šećera, vina dijelimo na suha, polusuha, poluslatka i slatka, a prema boji na bijela, roze i crvena vina. Oznaka stolnog vina znači kako je proizvedeno od jedne ili više sorti vinove loze i ne može nositi oznaku specifične sorte. Kvalitetno vino s oznakom kontroliranog porijekla simbolizira vino proizvedeno od grožđa koje potječe iz jedne vinogradarske podregije, prema karakterističnim ekološkim i drugim uvjetima. Takvo vino ne samo da je proizvedeno, nego i odnjegovano u toj podregiji. Ako vino pak nosi oznaku sorte, to znači kako je proizvedeno od najmanje 85% grožđa čije je ime istaknuto u nazivu.

Tu su još i predikatna vina čija se kvaliteta ističe izuzetno uspješnim godinama, proizvedena u posebnim uvjetima, od načina berbe i prerade, pa se do dozrijevanja. Oznaka kasna berba znači kako je korišteno grožđe u stanju potpune zrelosti i mošta od 94° *Oechsla, izborna berba sugerira kako je vino dobiveno samo od pomno odabranog grožđa čiji mošt sadrži barem 105° Oechsla, ledena vina dobivaju se od grožđa ubranog na niskim temperaturama koje je prerađeno u smrznutom stanju.

Naravno, ovo sve samo je dio bogate vinske terminologije, no za prosječnog uživatelja u vinu, osnova uz koju će lakše pronaći i odabrati vino koje najbolje odgovara njegovom ukusu, ali i dubini džepa.